انگیزش
عواقب ناگوار اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی بیسوادی که بخش بزرگی از نیروی انسانی جوامع امروز است و متاسفانه روز به روز هم بر دامنه آن افزوده می شود ایجاب می کنند که برای مبارزه قطعی با بیسوادی و تامین آموزشهای لازم برای بزرگسالان کم سواد هر چه زودتر تدابیر مقتضی اتخاذ شود بدین معنی که امکانات موجود از هر جهت تجهیز و به بهترین وجه مورد استفاده قرار گیرد. چون ریشه کن کردن بیسوادی در نقاطی که تا کنون از آموزشها و پرورشی مطلوب محروم بوده اند به علت شرایط خاص زندگی مردم در این نقاط نسبت به آنچه که در زمینه آموزش معلومات و مهارتهای لازم در بقیه جهان صورت گرفته است به مراتب دشوارتر است باید طرح و اجرای برنامه ها با دقت هر چه بیشتر صورت پذیرد و یکی از بزرگترین معضلات آموزش، کاهش انگیزه به تحصیل می باشد. بنابراین شناسایی عوامل که کاهنده انگیزه به تحصیل هستند نقش مهمی را ایفا می کند.
واضح است شناسایی دلایل کاهش انگیزه به تحصیل وضع یا کاهش این عوامل خدمت بزرگی به آموزش و پرورش است.
چنانچه این عوامل از داخل آموزش و پرورش باشد روشها ، امکانات آموزشی و صلاحیت آموزشیاران باید بلافاصله در صدد اصلاح آن برآیند ، چنانچه این عوامل خارج باشد (شرایط اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، خانوادگی) در صورت امکان با اتخاذ تدابیر دارم تاثیر این عوامل را به حداقل خود برساند)
در هر صورت با شناسایی این عوامل :
1ـ از هدر رفتن منابع مالی جلوگیری به عمل می آید.
2ـ چنانچه مشکلات مربوط به امور آموزشی (کتاب ، آموزشیار، محیط کلاس ... باشد در جهت اصلاح آن اقدام می شود ( برنامه ریزی کتب درسی ، ضمن خدمت).
3ـ از آنجاییکه محصولات آموزش و پرورش بزرگسالان سوادآموزان هستند لذا چنانچه با میل و انگیزه به تحصیل بپردازند رسالت آموزش و پرورش بزرگسالان سوادآموزی است.